Potassium-enriched table salt substitutes in the prevention of cardiovascular and renal diseases.

Înlocuitori de sare de masă îmbogățiți cu potasiu în prevenirea bolilor cardiovasculare și renale.

Aportul ridicat de sare de masă (NaCl) este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și renale.
Nivelurile ridicate de sodiu din dietă și aportul scăzut de potasiu sunt de fapt asociate cu creșterea tensiunii arteriale și, în consecință, cu riscuri mai mari de boli cardiovasculare și leziuni ale organelor. Aportul mediu global de sodiu a fost recent estimat la 4,3 g/zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ 10,8 g/zi de sare de masă. Cea mai recentă valoare corespunzătoare pentru aportul mediu de potasiu la nivel mondial este de aproximativ 2,3 g/zi. Aceste valori actuale ale aportului sunt de fapt foarte diferite de cele observate la strămoșii noștri, când aportul estimat de sodiu era de aproximativ 0,5 g/zi și aportul de potasiu în jur de 10 g/zi.
Există o bază de dovezi științifice puternice care indică faptul că atât reducerea aportului de sodiu, cât și creșterea aportului de potasiu reduc riscurile cardiovasculare prin efectele lor de scădere a tensiunii arteriale. In consecinta, institutiile cu autoritati au formulat recomandari cu privire la aportul de sodiu si potasiu. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de exemplu, a emis linii directoare care recomandă insistent ca întreaga populație să reducă aportul de sodiu și să crească aportul de potasiu. În ceea ce privește sodiu, OMS a propus în mod explicit și reducerea aportului mediu al populației de către statele membre cu 30% până în 2025, cu o țintă maximă de aport de 2,0 g/zi de sodiu (5,0 g/zi de sare = o linguriță) , sprijinind eforturile globale de reducere a poverii bolilor netransmisibile cu un sfert.
În ciuda unor inițiative de succes, eforturile de a controla hipertensiunea arterială prin îmbunătățirea aportului alimentar au eșuat în mare măsură, deoarece schimbările necesare sunt în mare parte prea dificil de implementat. Datele recente și consecvente din studiile controlate randomizate demonstrează că înlocuitorii sării îmbogățite cu potasiu și cu conținut redus de sodiu (cum ar fi Kalium) sunt o opțiune eficientă pentru îmbunătățirea nivelurilor de consum și reducerea tensiunii arteriale și a ratelor evenimentelor cardiovasculare și a deceselor.

 

Citare
Xu, X., Zeng, L., Jha, V., Cobb, L. K., Shibuya, K., Appel, L. J., ... și Schutte, A. E. (2024). Înlocuitori de sare îmbogățiți cu potasiu: o revizuire a recomandărilor din ghidurile de management clinic. Hipertensiune arterială, 81(3), 400-414.

Newsletter