Fight stress with traditional Ayurvedic herbs. New scientific evidence

Combate stresul cu ierburi tradiționale ayurvedice. Noi dovezi științifice

Stresul este o condiție care rezultă din suprasolicitarea fizică sau psihică externă. Poate duce la nervozitate, anxietate și o capacitate redusă de a răspunde complet și normal la cerințele mediului, asociate cu tulburări de somn, oboseală mentală, lipsă de energie, dificultăți de concentrare și de memorare.
Stresul determină o creștere sistemică a hormonilor, cum ar fi cortizolul, care poate duce la modificări ale comportamentului alimentar, creșterea adipozității viscerale, sindrom metabolic și creșterea greutății corporale. De asemenea, contribuie la creșterea unui model de inflamație cronică care poate compromite funcțiile organismului legate de sănătatea cardiovasculară, funcțiile cognitive, digestie, metabolism și multe altele. Unele plante medicinale au fost selectate și utilizate de mii de ani în diferite medicamente tradiționale ca amplificatori cognitivi și în tratamentul stresului și depresiei. Ele sunt clasificate ca adaptogene, deoarece îmbunătățesc capacitatea individului de a face față stresului, scăzând daunele induse de stres, fără efecte negative, cum ar fi simptomele de sevraj și fără a afecta funcțiile normale. De exemplu, din vechea tradiție ayurvedică, rădăcina Ashwagandha (Withania somnifera) a fost folosită ca tonic adaptogen, antistres și nootrop pentru tratamentul debilității generale, epuizării nervoase, insomniei și disfuncțiilor de memorie. O revizuire recentă în literatura științifică raportează și confirmă activități interesante pentru extractul de Ashwagandha cu un conținut de cel puțin 5% în constituenți activi withanolide). Este capabil să îmbunătățească memoria, să susțină funcțiile sexuale, să mărească imunitatea celulară, să contribuie la creșterea masei musculare, să îmbunătățească semnificativ performanța aerobă la sportivii bine antrenați, să mărească rezistența cardiorespiratorie și să îmbunătățească calitatea vieții la adulții sănătoși.
Extractele de Ashwagandha protejează, de asemenea, celulele neuronale de diferite tipuri de factori de stres care modifică funcțiile creierului și conduc la predispoziție la accidente vasculare cerebrale și boli neurodegenerative.

 

Citare
Alam, F., şi colab. (2024). Impactul Ashwagandha în stres, depresie și sport; O revizuire sistematică: Fitofarmacologoia Ashwagandha. Phytopharmacological Communications, 4(01), 29-40.

Newsletter