Effectiveness of a ketogenic protocol called the Holoprotein Diet in the treatment of fibromyalgia.

Eficacitatea unui protocol cetogenic numit Dieta cu holoproteine ​​în tratamentul fibromialgiei.

Fibromialgia, o boală cronică cu incidență ridicată la femei, reprezintă o provocare semnificativă în domeniul bio-medical atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament, în special datorită absenței biomarkerilor specifici și a naturii multifațete a simptomelor sale, care merg de la durerea neuromusculară până la tulburări de dispoziție și disbioză intestinală. În timp ce diagnosticul se bazează în prezent pe evaluări clinice reumatologice și opțiunile de tratament se concentrează în primul rând pe managementul simptomelor, pacientul cu fibromialgie pare să aibă posibile legături cu disfuncțiile metabolice sistemice cu o rădăcină inflamatorie comună. În acest context, apare o nouă cale terapeutică: o abordare nutrițională bazată pe o dietă ketogenă și o terapie bazată pe suplimente naturale (Holoprotein Diet). Este ceea ce este prezentat într-un studiu clinic foarte recent, care și-a propus să investigheze efectele specifice a două intervenții alimentare, și anume dieta cu holoproteine ​​și dieta cu insulină glicemică scăzută (LOGI), pe două grupe de pacienți. femeile care suferă de fibromialgie pe o perioadă de 45 de zile. Folosind teste clinice și de laborator, precum și analize metabolomice RMN neinvazive a probelor de ser, urină și salivă, autorii au demonstrat modul în care acest regim alimentar afectează disfuncțiile metabolice asociate cu fibromialgia, confirmând observațiile clinice de-a lungul deceniilor asupra pacienților cu acest complex. patologie.
Prin prisma metabolomicei, în sfârșit dovezi convingătoare ale potențialului terapeutic al Dietei Holoproteice în managementul simptomelor fibromialgiei. O nouă cale se deschide către strategii de tratament mai personalizate, naturale și eficiente.

 

Citare
Castaldo G. & Rastrelli, L. (2024). Investigarea eficacității unei diete cu holoproteine ​​fără carbohidrați în tratamentul fibromialgiei. Nutrienți, 16(11), 1620.

Newsletter